Vacarisses 2017-07-16T23:41:19+00:00

XI FIRA DEL MON GEGANTER

VACARISSES

7 i 8 d’octubre de 2017

Vacarisses

Amb una extensió de 40,54 km² es troba en una petita depressió (l’altura mitjana del terme és de 385 m) d’accidentat relleu que s’obre en els contraforts occidentals de la Serralada Prelitoral (de 940 m al Castellsapera). Voltat de boscos i muntanyes, Vacarisses és un indret per descobrir. Prop de la Serra de l’Obac, formant part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt podreu gaudir d’un paisatge singular de racons insòlits on retrobar-se amb la natura esquerpa o amable. Passejar entre pins, alzines o roures, a peu o amb bicicleta és una temptació. I si després d’un dia d’aventura voleu reposar, trobareu fonts i escenaris acollidors on podreu arrodonir un bon àpat.

El terreny accidentat i l’escassetat de fonts poden haver determinat la falta d’elements arqueològics de la prehistòria, les restes més antigues són de l’època neolítica. El lloc de Vacarisses s’esmenta per primer cop en un document de l’església de Sant Fermí (l’església antiga de Rellinars) al segle X. Cal dir que Vacarisses va formar durant molts segles un sol municipi amb el terme de Rellinars.

El castell de Vacarisses 

El Castell és un equipament d’ús cultural, a partir de la reforma de l’edifici de l’antiga masia noble del segle XVII, feta sobre una construcció del segle XIII.

Abans de l’última rehabilitació, encara hi hem vist les restes d’una presó, dels cups, cellers i graners. El 1985, passa a ser propietat del municipi i declarat Bé d’interès cultural pel Ministeri de Cultura.

Avui, el castell és un edifici municipal que alberga la Biblioteca i diferents sales per dur a terme reunions i conferències, entre altres activitats.

L’obra va estar dirigida per l’arquitecte Xavier Guitart, especialista en edificis històrics. La rehabilitació es va fer respectant la part antiga de l’edifici-masia i els pocs elements trobats del castell primitiu, com és el cas de la façana restaurada, amb la particularitat de dos rellotges de sol. Els originals dataven de 1699. Van ser restaurats per Carles Lladó, molt vinculat a Vacarisses, qui en va destacar la singularitat de les sanefes i en va mantenir la forma circular.

Annexa al castell, hi ha una antiga edificació que contenia cups de vi. Avui, s’ha transformat en sala polivalent, amb l’atractiu que s’hi conserven les voltes del segle XVIII.

Per tot plegat, el Castell és un edifici emblemàtic i amb un alt valor patrimonial, que combina a la perfecció els elements de l’antiga arquitectura amb les aplicacions i els materials més actuals.

Excursions

Excursió de la Torrota 

Situada al cim d’un turó, la Torrota és una antiga torre de guaita de planta circular, que es remunta als segles X i XI. La caminada fins la Torrota ens ofereix belles panoràmiques del municipi, de les característiques cingleres que l’envolten i del perfil de la muntanya de Montserrat.

Per a més informació, vegeu http://www.visitvalles.cat/explora/917-vacarisses-excursi-de-la-torrota-tria-la-teva-aventura-turstica

Excursió a la Font de la Portella 

Aquest itinerari surt de la Casanova de l’Obac, un antic mas del segle XVIII rehabilitat com a centre cultural i com a punt d’informació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. També hi trobem el Restaurant la Pastora on ens podem aturar a fer un mos. L’excursió a la font de la Portella permet reconstruir la història d’una de les nissagues de més tradició a la serra de l’Obac, la familia Ubach, i ens descobreix diversos testimonis de la presència humana al massís.

Aquest recorregut està parcialment adaptat per a persones amb mobilitat reduïda en un tram de 720 metres, des de la Casa Nova de l’Obac fins a l’Obac Vell.

Per a més información http://www.visitvalles.cat/explora/918-vacarisses-excursi-a-la-font-de-la-portella-tria-la-teva-aventura-turstica

Cingleres i gorgs a Vacarisses 

Ruta a peu per paratges d’argila i vistes de luxe

Itinerari

Vacarisses – Pla del Ginebrer – Cingle Gros – Cingle Petit – Carena del Roure Monjo – Torrent del Roure Monjo – Torrent del Teix – Les Vendranes – Torrent de Vendranes – El Lleonard – Torrent del Lleonard – Pla del Ginebrer – La Torrota – Vacarisses

A Vacarisses es desperten cada matí amb una vista de luxe. Al davant tenen Montserrat en la seva versió més impressionat, i, a l’esquena, la cinglera vermella. Aquesta petita vila es troba en un racó privilegiat, ple de tranquil·litat, on tot és un descans per a la vista.

Però no en tenen prou! Guarden encara tresors amagats, dels quals en tenen cura tot integrant-los en la protecció del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Aquest darrer nom li escau, ja que és a l’obaga de la cinglera per on transcorre un petit torrent engorjat que amb els anys han anat fent recorregut entre les roques de conglomerat i argila.

El torrent del Teix o de Vendranes canvia de nom durant la ruta al pas pel bonic mas de les Vendranes, que s’ha salvat miraculosament de la runa que ha afectat altres construccions de la zona, com el Lleonard, per on també passem.

Per a més informació: http://www.descobrir.cat/ca/rutes/cingleres-i-gorgs-a-vacarisses-691.php