VACARISSES

Pàgina inicial/VACARISSES
VACARISSES 2017-05-19T10:50:54+00:00

Els Gegants de Vacarisses, apareixen com a entitat el 4 d’agost de l’any 1985 amb la presentació de la parella de gegants en Manel d’Amat i Junyent, fill de la vila, i na Francesca de Fivaller i Bru, coneguda amb el qualificatiu de Virreina, a la Festa Major d’aquell any, i alhora, és l’entitat més antiga de la nostra vila.

Durant aquests 31 anys de Colla, i amb més de 500 sortides a les nostres esquenes, hem tingut la sort de poder gaudir dels gegants arreu de Catalunya, dels Països Catalans i d’una part d’Europa i tot això ens ha permès conèixer molts dels membres de la família del món geganter, i el més important, de fer i gaudir de molts amics que hem anat trobant al llarg d’aquest llarg viatge.

Com moltes Colles, hem tingut alts i baixos, gent que ve i marxa, d’altres que sempre hi han sigut i d’altres que han vingut per a quedar-se, però actualment, estem en un bon moment, amb molts projectes interessants per a l’entitat, que ens duran a una cohesió interna, com altres experiències anteriors ens han donat.

Tot i la difícil geografia del terme municipal de Vacarisses, on tenim 18 urbanitzacions molt disperses, la Colla de Gegants de Vacarisses, sempre ha tingut la riquesa de la diversitat territorial de la vila, fet que ha aportat diferents maneres de veure i viure la cultura popular, que al final han coincidit en la finalitat del fet geganter en si.

A més, per l’estructura actual de la Colla, sempre de caire molt familiar, hem anat tenint relleus generacionals, el que ha permès la continuïtat de la Colla en aquests 31 anys d’existència.

Aquesta perseverança i treball ens fa creure en la nostra capacitat per a dur a terme i a bon port, la Fira del Món Geganter 2017!! Fal·lera!!

Activitats i d’altres

Al llarg d’aquests anys la Colla, a més de gaudir amb els gegants i de la cultura, hem gaudit portant a terme d’altres activitats no tan geganteres, però si de caire cultural i d’altres tipus, de les que n’ estem molt orgullosos.

Som padrins de l’Esbart Dansaire de Vacarisses, anualment col·laborem de forma molt activa i desinteressada amb actes com la Marató de Tv3, Drapaires, recollida d’aliments i d’altres.

Portem a terme activitats com el Quinto per els dies de Nadal, organitzem el Tió, col·laborem anualment amb el Corre Llengua, en la representació teatralitzada dels Resistents dels veïns de Castellbell i el Vilar, a més de la Trobada de col·leccionistes de Plaques de Cava, l’ofrena de l’11 de setembre, i d’altres activitats adreçades a tothom i per a tothom.

Els Gegants de Vacarisses són presents també a les dues Festes Majors de Vacarisses; a la de maig portem a terme la Trobada anual de gegants, i a la d’agost, participem amb d’altres entitats del poble en la Cercavila de Festa Major, on cada any convidem alguna colla de gegants, així com a algunes de les festes majors de les 18 urbanitzacions del nostre terme.

A més, en la Festa Major Petita (maig), portem a terme la representació de la llegenda de la Vaca , amb la Baixada i Cuita de la Vaca, amb l’ajut d’una vintena d’entitats de la nostra vila (escoles, entitats culturals, esportives,…) i on durant la nit coem una vaca amb una recepta medieval, recuperada per el mestre cuiner Pep Salsetes.

Entrem diverses vegades a les escoles de Primària, les escoles bressol i l’ Institut de la nostra vila al cap de l’any, per diferents motius, però sempre amb donar a conèixer els nostres gegants i figures a la població més jove de casa nostra. De fet, entenem les escoles com a lloc bàsic de la difusió del Món Geganter i la cultura popular tradicional, per el que qualsevol excusa és bona per entrar i interactuar amb la mainada i joves.

Les nostres figures

 ELS GEGANTS DE VACARISSES

Els Gegants de Vacarisses estan basats en els personatges reals de Manel d’Amat i Junyent i Francesca de Fivaller i Bru. El constructor de la parella de gegants, fou en Manel Casserras de Solsona i estan fets de cartró-pedra i estructura de fusta.

En Manel d’Amat i Junyent, nasqué al Castell de Vacarisses el 15 de març del 1704, era el quart fill dels Marquesos de Castellbell i  visqué a Vacarisses fins als sis anys.  Dedicat a la vida política i militar, participà a les campanyes d’Àfrica (1724-1727) i a Itàlia, a la Batalla de Bitonto.

Després d’una breu estada a Barcelona visqué uns quants anys a  Mallorca, on rebé el nomenament de governador (1755) i president de l’audiència de Xile, primer pas en la seva carrera  administrativa a les colònies d’Amèrica.

El 1761 fou nomenat tinent general de l’exèrcit i finalment elevat a virrei del Perú (1761 – 1776).

Ja des de Lima estant s’havia fet construir a Barcelona dues cases, una a la Rambla, l’anomena’t Palau de la Virreina i una altra a Gràcia, una torre d’estiueig.  Als 79 anys es casà amb Maria Francesca de Fiveller i Bru, coneguda popularment amb el qualificatiu de la Virreina. El virrei va morir a Barcelona el 14 de febrer de 1782.

La seva alçada és de 3,50 mt. i té un pes de 48 Kg.

La Francesca de Fiveller i Bru, Barcelona, 1756Barcelona, 3 d’octubre de 1791, era filla de Joan de Fiveller i de Rubí i de Maria Antònia de Bru i Descatllar. Era la tercera de set germans, vivia al palau de la família Fiveller, al carrer de la Mercè de Barcelona, i pertanyia a la parròquia de santa Maria del Pi. Molt jove ingressa al monestir de Santa Maria de Jonqueres.

La boda amb en Manel, se celebrà per poders el 3 de juny de 1779 a l’església del monestir de Jonqueres. En aquell moment el nuvi estava a Madrid i actuà en el seu lloc Antoni d’Amat i Junyent, el seu germà gran. El 3 d’octubre de 1791, estant a missa es desmaià amb grans convulsions. Fou traslladada a casa dels seus pares i morí sense haver recobrat el coneixement. Fou enterrada al convent dels franciscans al panteó dels Amat.

La Francesca té una alçada de 3,45 mt. i un pes de 52 Kg.

 EL GEGANTÓ PERET SERÓ

En Peret Seró, és un gegantó inspirat en un personatge popular de Vacarisses de mitjans segle XX. Era un home solitari, amb una discapacitat física i que molt sovint bevia massa. La mainada del poble acostumaven a buscar raons amb ell. La seva ingesta l’havia portat sovint a la presó del poble, encara que en sortia quan l’efecte de la beguda l’hi havia passat. Tot i així, era un home molt apreciat per a tothom.

Construït per el Taller el Drac Petit de Terrassa el 1990. Alçada 2,30 mt i de 21 Kg.

LA VACA XULA

La Vaca Xula, figura construïda per el Taller el Drac Petit de Terrassa el 1992, i que també fou inaugurada en la Festa Major, però d’aquell any. Té una alçada d’ 1,65 mt. i un pes de 17 Kg. Pot ser portada per una o dues persones alhora.

És la figura més popular entre els més petits d’allà on va. A més de participar en cercaviles, també ha participat en diferents trobades i exposicions de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Casada amb el Bou del Vendrell el 1994.

LES VAQUETES

Les Vaquetes són les filles de la Vaca Xula, que en va tenir quatre. Són capgrossos que porta la canalla de la Colla. Actualment hem reconvertit una vaqueta en Gegantó, per tal de que els més grandets gaudeixin de la festa. Construïts per el Taller el Drac Petit de Terrassa, tenen un pes de 3 Kg.

LA XULETA

La Xuleta, és el nom escollit per els més menuts de la Colla per a aquest cap gros reconvertit en gegantó. Té una estructura molt lleugera de fusta. La seva alçada és de 1,20 mt. i té un pes de 5Kg. Actualment fa fervor en els més petits de la colla, per el que en breu la Xuleta tindrà una germana.