XIII FIRA DEL MÓN GEGANTER

CASTELLBISBAL

17 de juliol de 2.021

Colla i gegants de Castellbisbal

A finals de 1993 es va constituir la Colla Gegantera de Castellbisbal, un grup de gent que volia fomentar la cultura popular al municipi i portar el nom de la seva vila arreu on fossin convidats.

El dia 23 de gener de 1994, van estrenar-se a la vila de Castellbisbal dues figures gegants que no van deixar ningú indiferent. L’home es deia Manel, el flabiolaire, i representa el conegut músic pota-roig Josep Pidelaserra (o el Gran Manel), que va tocar per a tants i tants grups de cultura popular d’arreu del país.

La geganta, a diferència d’en Manel, no ha existit mai com a persona real. Porta el nom de Vicenta, perquè Sant Vicenç és el patró del poble. Representa una noia treballadora i conscient que al costat de la seva mare, ha après les feines que li cal saber sobre la vida de pagès, un ofici molt arrelat a Castellbisbal.

Durant tota aquesta trajectòria, s’han organitzat 30 trobades geganteres, hem participat activament en el seguici popular i l’encetada de la Festa Major de l’Aigua i la Llum, hem vist néixer i créixer a la Rita, com també els més petits, el Manelet i la Vicenteta. Han viatjat per tota Catalunya, Zamora, Navarra, França, Bèlgica, etc. L’entitat ha aportat al municipi el resultat d’un estudi sobre la vida del personatge del Josep Pidelaserra, el Manel, i el naixement i consolidació de la Mulassa, la Mulasseta i els nans Sr. Aigua i Sra. Llum, encetadors de la Festa Major d’estiu, en commemoració de l’arribada de l’aigua i la llum al municipi l’any 1911.

Actualment compta amb el seu propi grup de música que, de forma autodidacta i desinteressada, fa ballar les nostres figures.

L’any 2019 en motiu de la celebració dels 25 anys dels nostres gegants, la Colla Gegantera va programar tot un seguit d’activitats per commemorar tal aniversari com per exemple, la Trobada internacional de Gegants Músics o la Tarda dels 25 entre d’altres, però sense cap mena de dubte, el projecte més gran que va preparar-se per commemorar l’aniversari, va ser el fet que Castellbisbal rebés el títol de 32a Ciutat Gegantera de Catalunya. Els dies 7, 8 i 9 de juny, van estar replets d’activitats que van ser el punt central d’un títol gegantí que quedarà per sempre en el nostre municipi. Un títol que s’ha allargat durant tot l’any 2019 i 2020 i que aquest 2021 farem el traspàs a Tortosa. I quina millor manera que acomiadar-nos del títol i dels gegants de Catalunya que esdevenint la 13a Fira del Món Geganter?

Us esperem a tots!