XIII FIRA DEL MÓN GEGANTER

CASTELLBISBAL

17 de juliol de 2.021

Informació de Castellbisbal

Sobre el poble

Castellbisbal és un municipi de la comarca del Vallès Occidental ubicat al marge esquerre del riu Llobregat.

El terme municipal es correspon amb els límits de la parròquia de Sant Vicenç de Castellbisbal. Pel que fa a les denominacions que rebia el terme, durant l’antic règim es coneix indistintament com Castellbisbal o Sant Vicenç de Castellbisbal. A partir de la instauració dels ajuntaments liberals des del 1833 es coneixerà exclusivament com Castellbisbal, amb excepció feta d’un breu període al 1937 en què passarà a denominar-se Fruiters.

En l’actualitat, Castellbisbal és una població amb un pes determinant dintre de la zona, amb més de 12.000 habitants, un ampli ventall de patrimoni cultural i tradicional, una gran zona d’indústria i l’emprenedoria de tots els seus habitants.

El poble està ben comunicat amb l’entorn metropolità tant de la ciutat de Barcelona i rodalies, com de la Catalunya central i de costa.
A més, té una variada oferta comercial on des del mercat tradicional, les botigues i la oferta gastronòmica, les amplies infraestructures municipals i la qualitat de la seva gent, permeten rebre una millor acollida a Castellbisbal.

Patrimoni i festes populars i tradicionals

Castellbisbal compta amb un ampli ventall d’edificis, entorn natural, història i manifestacions culturals que fa viure intensament durant tot l’any els atractius patrimonials del poble.

El Museu Municipal de la Pagesia i el Museu del Tractor es complementen per apropar-nos i conèixer de més a prop el món de pagès i del cultiu de les terres. Elements com el Pont del Diable, l’Arc de Triomf del Pont del Diable, la Torre Fossada i el Castell de Castellbisbal, són alguns dels elements patrimonials que el temps ens ha deixat amb el pas dels seus dies, catalogats com a Bens d’Interès Cultural Nacional.

En l’àmbit cultural i festiu, Castellbisbal té un amplia agenda d’activitats que comença el mes de gener amb la Festa Major en honor al patró del poble, Sant Vicenç. Hi són ja tradicionals la botifarrada popular i missa en honor a Sant Vicenç, els diferents espectacles infantils i juvenils, la trobada del correfoc infantil, i la ballada i trobada de gegants.

El Carnestoltes castellbisbalenc és un gran esdeveniment pel municipi, quan els grups de veïns preparen la seves disfresses per lluir-les durant la rua, que comença amb la tradicional desfilada a la Bassa. Per votació popular, s’escull la millor comparsa, que l’any següent presidirà la rua i fer el pregó de Carnestoltes.

La celebració de Sant Jordi també compta amb la participació dels nombrosos veïns, entitats culturals i comerços que surten al carrer per celebrar la diada del patró nacional. L’Església i el seu voltant s’omplen de parades amb llibres i roses.   

Amb motiu de la celebració, el 18 de maig, del Dia Internacional dels Museus (DIM), Castellbisbal acull des del 2013, la Mostra Participativa d’Oficis Tradicionals i Artesans.

Es tracta d’una activitat en què es presenten diversos oficis tradicionals i, que té com a element d’identificació el fet que tothom pot fer-hi tallers per conèixer i descobrir els oficis més arrelats a la població. 

La Festa Major de l’Aigua i la Llum és el punt de trobada festiu més important de tots els castellbisbalencs. Aquesta commemora el moment en què van arribar l’aigua corrent i l’electricitat al poble, el 20 d’agost de 1911. Entre els seus actes hi ha els jocs de rivalitat entre poble amunt i poble avall, la baixada de vehicles no contaminants, la jugada de Bitlles Ronda de Rei, el Seguici Popular i l’Encetada de la festa, les passejades en carro, l’Empaitafoc, la Ballera dels Capsigranys i un llarg etcètera, amb activitats i espectacles per a petits i grans.

La Festa de la Verema recupera la tradició vinícola de Castellbisbal convidant a tots els veïns a participar en l’elaboració del vi tal i com es feia abans, començant per la collita del raïm i acabant amb una trepitjada popular per extreure’n el most, a la Plaça de l’Església.

Durant el mes de desembre, Castellbisbal es prepara per rebre les festes de Nadal on, entre les activitats més destacades, podem anomenar els diferents actes participatius per a la Marató de TV3 o el Quinto de Nadal i Sant Esteve. Aquest darrer, organitzat per la nostra entitat.