XII FIRA DEL MÓN GEGANTER

CASTELLTERÇOL

27 i 28 d’abril de 2.019

CASTELLTERÇOL VILA I ENTORN

Castellterçol és un municipi de 2.400 habitants situat a la Catalunya central entre Vic, Manresa i Granollers.

Castellterçol va néixer protegit per un castell estratègic, situat en un pas natural molt usat durant l’alta edat mitjana, entre el pla sobre la cinglera de Bertí i la plana del Vallès. De fet, el nom del poble prové de Terçol, el cavaller que va edificar la fortificació.

El primer document que parla d’aquest lloc és un compra-venda de terrenys, que data de l’any 898 . Té un valor especial perquè és el document conservat més antic de la comarca.

Al llarg dels anys Castellterçol ha anat canviant la seva activitat econòmica des dels passos de ramats transhumants, el treball de paraires, la producció de gel natural, l’arribada de la revolució industrial amb les fàbriques tèxtils, entre d’altres. Actualment Castellterçol viu dels oficis, els serveis, el comerç, el turisme, la restauració, l’hoteleria i en l’alimentació de qualitat.

És la vila on va néixer i morir el Primer President de la Mancomunitat de Catalunya Enric Prat de la Riba i un del principals artífex del ressorgiment del sentiment nacional català del segle XIX.

Un municipi ric en camins i senders que ens transporten de visita als diversos masos i ermites, fonts, dòlmens, poues de glaç, forns, creus de terme i miradors que ens recorden com ha crescut la nostra vila al llarg de tota la història.

Patrimoni i festes populars i tradicionals Castellterçolenques

Castellterçol a dia d’avui gaudeix d’un seguit d’esdeveniments culturals al llarg de tot l’any, que dóna un sentiment d’identitat als tots els vilatants.

El 17 de gener es celebra Sant Antoni Abat una festa molt arrelada on el Gremi de Traginers dels municipis de Castellterçol, Castellcir, Granera i Sant Quirze Safaja que s’aplega conjuntament aquest dia per celebrar la diada del patró.

Quatre dies després, el 21 de gener, es porta a terme la festa major d’hivern en motiu del sant patró Sant Fruitós, on tot els vilatans s’agrupen al vell mig de la plaça vella per menjar torrades amb cansalada i celebrar l’eucaristia.

El dimarts de carnestoltes es porta a terme l’Escudella de Castellterçol, una afer que es porta fent des del segle XVI, ja qui diu que els seus orígens és per agafar forces abans el dejuni de Quaresma, també es contempla la possibilitat que es cuinava aquest plat tant calòric per ajudar els més necessitats en una època de penúries.

El Dissabte Sant al vespre, just abans de la Vetlla Pasqual es porta a terme La Moixiganga, és una dansa que representa els passos de Crist per la terra mitjançant un seguit de figures. És una incorporació recentment al calendari cultural de Castellterçol.

El primer diumenge d’octubre es porta a terme el Concurs de gossos d’Atura, al ser el concurs que tanca la temporada es proposa als campions de Catalunya, Navarra, el País Basc i el Pirineu francès que s’enfrontin entre ells, així que d’aquest en surt el campió de campions.

El darrer cap de setmana d’agost Castellterçol celebra la Festa Major, un dels moments més solemnes i reconegut arreu del territori català. El dissabte a la tarda després de la cercavila de gegants arriba el torn del ball de Gegants de Castellterçol un dels moments més esperats per veure ballar la sardana dels nostres gegants i els nans composada pel mestre Joaquim Serra. Posteriorment es porta a terme el pregó que dóna per inaugurada la Festa Major, a la nit és el torn del correfoc amb el Ball del MuÇol així com també una adaptació amb foc del Ball del Ciri. El diumenge al matí després de l’Ofici de Festa Major es baixa de l’església fins a la plaça amb els gegants, les autoritats i les parelles de la Dansa, un cop arribats es balla el Ball del Ciri curt i la Dansa de Castellterçol amb el passeig d’autoritats, és el moment de més esplendor de la Festa Major, l’endemà a la tarda es repeteix la Dansa de Castellterçol i el Ball del Ciri amb el llançament de les ampolles a la teulada de l’Ajuntament. Dimarts a la nit i com a cloenda de la Festa Major els gegants de Castellterçol surten a la nit per fer la corredissa nocturna on els gegants corren del dret, del rebés estirats i de totes les formes imaginables.

Totes aquestes, és una petita mostra de la cultura popular del nostre municipi, el qual es mogut i promocionat per tot un reguitzell d’associacions de diversa índole que treballen durant tot l’any per fer possible el manteniment de la nostra cultura i les nostres tradicions.