Prenent com a exemple el declivi de l’encesa de fogueres la nit de Sant Joan a ciutats com Barcelona al llarg de les darreres dècades del segle passat, es para atenció als canvis en el paper de la canalla en la cultura popular al nostre país. Entenent que la participació dels més petits acomplia una doble missió, la d’escenificar el barri en tant que comunitat i oferir l’oportunitat d’expressar i compartir la importància de les colles d’infants com a instruments clau de socialització i com una autèntica escola d’autogestió i responsabilitat, els canvis en la presència de nens i nenes en les nostres celebracions ha de ser llegit, més que com la simple pèrdua d’un costum, com a símptoma de la dissolució del sistema de vida col·lectiva que la feia possible i necessària.

La conferència-debat de la Fira anirà a càrrec de Marta Contijoch Torres, antropòloga i membre de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà i del Grup de Recerca en Exclusió i Control Socials de la Universitat de Barcelona. Ha concentrat bona part de la seva trajectòria investigadora en els canvis experimentats en la sociabilitat i el joc infantil de carrer a Barcelona i ha participat en la recerca duta a terme des de l’Institut Català d’Antropologia a propòsit del declivi del les fogueres de Sant Joan a la capital catalana. Sobre aquesta qüestió, ha publicat diversos articles i capítols de llibre, així com la monografia co-editada amb Helena Fabré La ciutat de les fogueres. Els focs de Sant Joan i la cultura popular infantil de carrer a Barcelona (Pol·len, 2016). En l’actualitat participa en una missió etnogràfica del GRECS a la Casamance (Senegal) amb una recerca sobre sistemes de transport informal i pràctiques rituals, que ha combinat amb una línia de recerques dirigida per l’OACU sobre la religiositat dels joves senegalesos en la diàspora a Barcelona. Els resultats provisionals d’aquesta línia de recerques s’ha publicat recentment en les monografies Manters. Morabitisme i comerç informals als carrers de Barcelona (co-editada amb Horacio Espinosa, Bellaterra, 2019) i Baye Fall. Expressions de l’islam senegalès a Barcelona (amb Marisol Bucar i Núria Sanmartí, Pol·len, 2021).

Dissabte a les 12h a l’espai Àgora – Conferència: Cultura popular, canalla i carrer