XIV FIRA DEL MÓN GEGANTER

TORDERA

9 i 10 d’abril de 2.022

Colla i gegants de Tordera

La Colla de geganters i grallers de Tordera va ser fundada l’any 1988 coincidint amb la inauguració dels gegants Pere i Roseta. Un temps abans havia sorgit la idea de construir uns gegants per part del regidor de cultura del moment, Joan Rabert. Ell mateix va proposar la idea a un grup de torderencs que col•laboraven activament en l’organització de nombroses activitats i festes del poble. L’iniciativa de formació d’una colla gegantera va prosperar i a l’hora de crear els nostres gegants, es va pensar en personatges representatius de la població, aquells que qualsevol veí podia identificar fàcilment. Els encarregats de la construcció dels gegants van ser Jordi Marquès i Maria Àngels Mercader, artesans geganters de la localitat veïna d’Arenys de Munt.

Ell representa en Pere Porter, més conegut com en Pere Botero, personatge sobre el qual hi ha una llegenda que data del segle XVII. Segons s’explica, Pere Porter, un pagès torderenc, va ser acusat de no haver pagat un antic deute del seu pare que, en realitat, ja havia estat saldat. Ell sabia que aquell deute ja no existia però el notari que havia signat el document que ho certificava era mort i en Pere no tenia manera de demostrar-ho. Diu la llegenda que, per aconseguir diners per pagar el deute, va anar fins a Maçanet a cobrar uns diners que li devien. Pel camí va trobar-se a un jove molt ben plantat dalt d’un cavall que es va interessar pel que li passava. El jove va oferir a en Pere pujar al cavall però ell s’hi va negar. Caminant i caminant el trajecte es va fer molt feixuc i finalment, a l’alçada de Sils, en Pere va acceptar pujar al cavall. En aquest indret, tots dos es van endinsar cap a l’infern. Allà dins tot era foc, calderes, rius de sang i dimonis. Enmig de tot, en Pere va aconseguir trobar el notari Gelmar Bonsoms que va explicar-li que el document que cancel•lava el deute del seu pare era a sota una rajola de casa seva, a Hostalric. En sortir d’aquell lloc tan horrible, en Pere no sabia on es trobava. Preguntant i preguntant va descobrir que era a Morvedre (València) i que ja havien passat molts dies des que havia marxat de casa. Per sort, va trobar un comerciant que es dirigia a la zona de Tordera amb la qual cosa va poder arribar al poble amb ell. Un cop a casa, en Pere va anar a buscar l’alcalde i els oficials per anar a casa del notari a buscar el document acreditatiu de cancel•lació del deute. D’aquesta manera, en Pere Porter va poder demostrar la seva innocència.

Si bé el nostre gegant vol representar en Pere Porter, cal afegir que el seu rostre està fet a imatge de Joaquim Caimel conegut a Tordera perquè va exercir les funcions de jutge de pau al municipi.

Ella és la Roseta de Can Roberto, una carnissera molt coneguda a Tordera durant la primera meitat del segle XX. La Roseta ja venia d’una família de carnissers amb la qual cosa dominava l’ofici a la perfecció. De fet, a Tordera el sector càrnic ha estat durant molts anys un dels puntals comercials. Per aquest motiu es va decidir fer un homenatge a totes les persones que han dut a terme aquest ofici a Tordera. Si bé ja hem anat dient que la Roseta representa l’ofici de carnissera, la seva fesomia està inspirada en la de Mercè Garcia, pubilla torderenca l’any 1963.

L’any 1994 es va decidir ampliar la família gegantera a Tordera amb la inauguració del nostre gegantó Bartomeu. És una representació de la mainada de principis del segle XX, per això porta una rutlla, joc propi de l’època. També porta un niu d’ocells per fer un homenatge al tord, ocell que dóna nom al nostre poble.

Fa cinc anys, els mateixos membres de la colla vam construir un altre gegantó molt més petit que en Bartomeu. La idea de fer un gegantó de mides reduïdes era que els més petits del grup visquessin el fet geganter de primera mà. Es tracta d’un ocell a qui vam anomenar Tordereta després que les escoles del municipi n’escollissin el nom a través d’una votació. La Tordereta vol representar el tord, animal molt abundant a la nostra zona durant molts anys. A més, la colla també compta amb una desena de capgrossos degudament complementats amb el seus respectius vestits.

Des de la Colla de geganters de Tordera sempre hem tingut clar que, un dels objectius de la nostra entitat, és representar i donar a conèixer el nostre municipi arreu del territori a través del fet geganter. Com que ens devem al poble de Tordera, també participem activament de les activitats que es fan al municipi sempre que se’ns demana. A més, considerem que formem part de la cultura popular i tradicional del nostre país i, per això, cal que entre tots fem el possible per conservar-la i acostar-la a la població.

Pel que fa als integrants que componen la nostra colla gegantera, val a dir que som una trentena de persones d’edats diverses entre les quals hi ha portadors, grallers, percussionistes i altres persones de suport. A banda dels propis membres de la colla, comptem amb una xarxa de col•laboradors que ens ajuden especialment durant la celebració de la trobada de gegants que cada any duem a terme al poble i quan hi ha esdeveniments especials. Es tracta de persones particulars i comerços locals que col•laboren de forma totalment voluntària i desinteressada per fer-nos més fàcils els actes geganters a Tordera. Comptem amb tots ells també per a dur a terme els actes de la Fira del món geganter.