
XIV FIRA DEL MÓN GEGANTER
TORDERA
9 i 10 d’abril de 2.022
Informació de Tordera
Sobre el poble
Tordera és un municipi situat al Maresme. Està situat al nord de la comarca amb la qual cosa limita amb la comarca de la Selva, donant l’entrada a la província de Girona. Pel que fa a superfície, és el municipi amb més extensió de terreny de la comarca limitant amb nombrosos municipis com ara Fogars de la Selva, Blanes, Maçanet de la Selva, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta o Sant Celoni.
El nom de Tordera prové del substantiu medieval Tordaria que volia dir ‘terra de tords’, doncs aquests ocells eren ben presents a la zona. Fins i tot a l’escut heràldic del municipi hi apareix el tord, cosa que fa pensar que deuria ser un tipus d’au molt abundant.
Actualment compta amb una població que sobrepassa els 16.000 habitants repartits entre el nucli urbà i diversos barris i urbanitzacions. És un municipi que gaudeix d’una situació privilegiada pel que fa a les comunicacions. La carretera N-II passa per la població i a molt pocs minuts es pot accedir tant l’autopista C-32 com l’AP-7. A més, la localitat se situa a uns 30 km de ciutats com Girona o Mataró i a menys de 70 km de Barcelona. Per una banda, el mar el podem trobar a molt pocs quilòmetres mentre que, per altra banda, tenim el massís del Montseny a menys d’una hora en cotxe.
L’extensa superfície del municipi fa que tingui un ecosistema molt ric i variat del que en destaquem el Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Roureda, l’illa de la Tordera i diverses zones d’aiguamolls amb una fauna molt diversa.
Durant molts anys, l’eix vertebrador del municipi en va ser la Tordera, riu que neix al Montseny i desemboca entre les poblacions veïnes de Blanes i Malgrat de Mar. A la vora dreta del riu s’hi va anar desenvolupant el centre històric així com indústries vinculades al sector tèxtil com Fibracolor, primer, i empreses del grup Inditex, després.
Durant molts anys, la pagesia va ser un sector important per l’economia del poble. Actualment, l’economia se sosté a través d’empreses del grup Inditex, de petites empreses de diversos sectors, així com del comerç. Un altre puntal de l’economia torderenca és el mercat dominical que destaca pel nombre i varietat de parades (fruita, verdura, roba, complements, parament de la llar, etc.) i per la gran afluència de visitants.
En l’àmbit cultural, val a dir que Tordera és un municipi molt ric ja que compta amb una xarxa consolidada de més d’un centenar d’entitats que abasten parcel·les molt diverses que van des de les associacions de veïns, passant per clubs esportius (futbol, bàsquet, hoquei, rugbi, grups excursionistes, etc), entitats vinculades a la cultura tradicional o fins i tot associacions amb finalitats socials. La gran oferta social i cultural de Tordera ofereix un ampli ventall de possibilitats a tots aquells habitants que vulguin omplir el seu espai de lleure.
Festes populars
Les festes populars pròpies de cada municipi representen el patrimoni cultural dels seus habitants, és a dir, allò que fa que cada ciutadà identifica com a propi. Tordera té un seguit d’actes populars que els seus veïns viuen intensament perquè precisament són els que els donen un sentiment de pertinença al poble. Tot seguit fem un tast de les festes populars i tradicionals més destacades de Tordera al llarg de l’any.
Des de fa uns quants anys, s’ha recuperat la celebració de la Festa dels tres tombs. Es du a terme durant el cap de setmana següent al dia de Sant Antoni Abat (17 de gener). En un municipi tradicionalment agrícola i ramader, es porta a terme la tradicional cercavila dels tres tombs pels carrers del poble amb un reguitzell de cavalls i carruatges. Tot seguit, el mossèn fa la tradicional benedicció dels animals a les portes de l’Església de Sant Esteve.
Durant el cap de setmana de Rams, celebrem la Fira Mercat del Ram, un fira amb més de 100 anys d’història. Inicialment es duia a terme als voltants de la Plaça de l’Església com a lloc d’intercanvi comercial de bestiar i productes del camps. Fa més de 40 anys el certamen va agafar un altra dimensió i es va convertir en una fira multisectorial. Actualment, la Fira aplega expositors del mateix poble i d’arreu i també esdevé un punt de trobada de les entitats locals ja que se celebra la mostra d’associacionisme local. La Fira proposa tot un seguit d’activitats molt variades aconseguint aplegar un gran nombre de visitants. Dins el mateix recinte es duu a terme la tradicional entrega del tortell de rams per part de la nostra colla gegantera a la Malva, gegantona de Santa Coloma de Farners de la qual els nostres gegants en són els padrins.
Una de les festes més tradicionals del nostre municipi és la celebració de l’Aplec de Sant Ponç, el dia 11 de maig. L’acte es duu a terme als voltants de l’ermita de Sant Ponç, un espai natural on s’hi fan nombroses activitats de caràcter popular com ara una missa en honor al Sant, una arrossada popular que aplega un gran nombre de torderencs, sardanes i activitats infantils. Des de fa molts anys, la colla gegantera hi participem activament durant la processó en honor a sant Ponç i, a més, engalanem l’ermita amb flors i plantes.
Segurament el punt fort pel que fa a festes popular és la Festa Major. És en honor a Sant Bartomeu i és pels volts del 24 d’agost. Sens dubte un dels actes populars que concentra més gent és la tradicional Carrera del Cós. Es tracta d’una cursa d’origen incert però que probablement hauríem de remontar a l’època medieval. Segons s’explica, quan a les poblacions costaneres veïnes hi arribaven corsaris els propis veïns fugien corrent. L’arribada a Tordera d’aquests veïns fugint de la invasió dels corsaris seria el que vindria a representar el sentit d’aquest acte tan nostrat.
A banda de la Carrera del Cós, durant la festa major es duen a terme altres activitats de caire popular com ara el pregó, el correfoc, cercavila de gegants, representacions teatrals, jocs infantils, concurs de castells de sorra, exposicions, concerts i balls entre d’altres.
Fins ara hem anat explicant les activitats de caire popular i tradicional més destacades de Tordera, però el cert és que hi ha molts altres actes durant l’any que també formen part de la cultura popular del poble així com festes veïnals o actes de d’entitats molt diverses. Tots ells formen un patrimoni col·lectiu que ajuda a mantenir la cultura i a conservar les tradicions del nostre poble. D’aquesta manera mantenim viu el sentit de pertinença del qual parlàvem més amunt.