Taula rodona: Festa i COVID19: afectació, adaptació i futur

Aforament limitat. Accés per ordre d’arribada fins esgotar places.

Analitzarem els fets des d’un punt de vista comunicatiu, passant per l’afectació social i de la imatgeria i, acabant amb una perspectiva més tècnica de l’administració pública. Es parlarà distesament de com ha afectat la COVID19 a les festes populars, quines accions s’han pres per adaptar-se i, sobretot, quina visió de futur tenim.

Ponents:
Lídia Romeu Rovira (Santa Margarida i els Monjos, 1978)
Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès en l’àmbit de les festes i la cultura popular organitzant i/o coordinant comissions participatives de la Cavalcada de Reis, el Carnaval, les Caramelles, Sant Jordi i la Festa Major de Vilafranca, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional.
En l’actualitat pràcticament només dedicada a la vessant tradicional de la Festa Major, desenvolupant tasques de gestió del patrimoni festiu, exercint de secretària del Consell de la Festa Major i coordinant la posada a punt del seguici festiu a nivell de vestuari i manteniment de les figures, així com la gestió de les cercaviles i processons, els Goigs a Sant Fèlix i la Festa Major dels Petits.

Carles Freixes i Codina (Solsona, 1987)
Enginyer en Edificació, Màster en Restauració de Monuments i Màster en Teoria i Història de l’Arquitectura (UPC). En el camp professional s’ha especialitzat en la restauració patrimonial i actualment és el Director del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Ha participat com a professor i ponent en diversos cursos congressos sobre història de l’arquitectura i patrimoni i immaterial.
És coautor de diverses publicacions com L’arquitecte de capçalera. Bernardí Martorell i Puig en el centenari del Cementiri d’Olius (1916-2016), i d’altres sobre patrimoni immaterial com el llibre Casserras, escultors de gegants i dels catàlegs de Gegants Centenaris de Catalunya i Centenaris (Nans i capgrossos de l’any de la picor), entre altres publicacions en revistes i treballs d’aquest àmbit.

Joan Ignasi Gómez i Barrera (Vilanova i la Geltrú, 1991)
He dirigit el programa ‘Quarts de Nou‘ de TV3, l’espai casteller setmanal del mitjà. Cada setmana porto fins a La Xarxa festes i tradicions amb el programa “Gaudeix la Festa”, on es repassa el calendari festiu del pais i també és un espai per a la reflexió sobre el patrimoni. Aquest programa ens ha portat tres premis, el Tornaveu de l’Ens, l’Eugeni Molero i el BEST. A més, vam ser finalistes dels premis Zàpping. També he participat com a narrador, comentarista o peu de plaça en diferents diades castelleres.
En l’àmbit festiu, he estat a la Comissió de Seguiment del Protocol Festiu de Barcelona, al Consell de la Festa Major de Vilafranca del Penedès i a la Comissió de Protocol de la Festa Major de les Neus a Vilanova i la Geltrú. Actualment, a la Comissió de Protocol de les Festes Majors de Reus. Secretari durant tres anys de la FAC (Federació d’Associacions pel Carnaval) i portant del Drac de Vilanova.

Pere-Juventí Balcells (Sant Vicenç dels Horts, 1995)
Soc periodista i amant de la cultura popular. Geganter des de petit vaig enamorar-me de les grans figures quan estiuejava a Sitges on els meus cosins sitgetans em van transmetre la passió per la festa major. De fet el 2016 vaig publicar un llibre sobre la història dels seus gegants. En tota la meva trajectòria periodística he intentat posar la cultura popular sobre la taula i donar la visibilitat que mereix.

Data

17 jul. 2021

Horari

11:00 - 12:30

Lloc

ZCas Escola Mare de Déu de Montserrat, espai activitats

Organitzador

Fira 2021 Castellbisbal
Email
info@firamongeganter.cat
QR Code

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Go to Top