El 14 d’abril del 1991, a Barcelona es celebrà l’homenatge al degà dels artesans en cartró, el senyor Domènec Umbert i Vilaró. El senyor Umbert va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva vida de sacrifici i constant treball d’esculpir en cartró. La festa per la seva trajectòria va ser organitzada per l’ACGC, la Coordinadora de Colles de Geganters de Barcelona i la Coordinadora de Colles de Geganters i grups de Grallers de les Comarques Meridionals. En l’acte d’homenatge, els geganters volien expressar l’estimació al senyor “Domingo”, a en “Mingo” com molts el coneixien. Al final de l’acte, enmig d’una traca i amb el sons de gralla, va aparèixer un capgròs representat el Mingo, obra d’en Jordi Grau, que es va fondre en una abraçada amb en Domènec Umbert. El senyor Umbert va morir l’any 1993.

A la Fira del Món Geganter cada any li fem un petit homenatge quan el capgròs Mingo dóna la benvinguda a totes les colles geganteres que han estrenat una figura durant l’any. Un any més, en aquesta edició de la Fira es presentarà a tot el Món Geganter 4 figures noves o amb vestimenta nova de les colles: Colla de Geganters i Grallers de Sant Fruitós del Bages, Colla Gegantera la Patufa de Llinars del Vallès, Colla Gegantera Club Amics de Rubí i Colla Gegantera de Lloret de Mar.

Text basat en el reportatge publicat al Butlletí núm. 16 de l’ACGC.