Prenent com a exemple el declivi de l’encesa de fogueres la nit de Sant Joan a ciutats com Barcelona al llarg de les darreres dècades del segle passat, es para atenció als canvis en el paper de la canalla en la cultura popular al nostre país. Entenent que la participació dels més petits acomplia una doble missió, la d’escenificar el barri en tant que comunitat i oferir l’oportunitat d’expressar i compartir la importància de les colles d’infants com a instruments clau de socialització i com una autèntica escola d’autogestió i responsabilitat, els canvis en la presència de nens i nenes en les nostres celebracions ha de ser llegit, més que com la simple pèrdua d’un costum, com a símptoma de la dissolució del sistema de vida col·lectiva que la feia possible i necessària.

La conferència-debat de la Fira anirà a càrrec de Marta Contijoch Torres, graduada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona (2017) i Màster en Antropologia i Etnografia per la mateixa universitat (2018). Ha concentrat bona part de la seva trajectòria investigadora en els canvis experimentats en la sociabilitat i el joc infantil de carrer a Barcelona i ha participat en la recerca duta a terme des de l’Institut Català d’Antropologia a propòsit del declivi del les fogueres de Sant Joan a la capital catalana. En l’actualitat és membre de la Junta Directiva de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà. També està participant en una missió etnogràfica a la Casamance (Senegal) i acaba de publicar el llibre Manters. Morabitisme i comerç informal als carrers de Barcelona (Bellaterra, 2019).

Dissabte a les 12h a l’espai Àgora – Conferència: Cultura popular, canalla i carrer