El cap de setmana 9 i 10 d’abril, la població maresmenca de Tordera va acollir la gran tornada del món geganter al carrer, amb la Fira del Ram i la 14a Fira del Món Geganter.

Els actes van començar dissabte, amb la rebuda dels gegants i gegantons de l’Agrupació portats per la colla de Tortosa, per part dels gegants i geganters de Tordera i les autoritats presents a la benvinguda.

Tot seguit, a dintre de l’Ajuntament de Tordera es va procedir a fer l’intercanvi d’obsequis i les signatures al llibre d’honor del consistori, amb la presència de l’ Honorable Sr. Jordi Puigneró- vicepresident de la Generalitat, l’alcalde de Tordera el Sr. Joan Carles Garcia i el president de l’ACGC el senyor Joan Puigserver.

A continuació, sota la mirada expectant de les autoritats i torderencs/es els gegants de Tordera i els de l’Agrupació van iniciar la passejada de la imatgeria de l’Ajuntament fins al Parc Prudenci Bertrana, un cop arribats al parc es va procedir a la inauguració de l’espai Firal, tot tallant la cinta de benvinguda, de mans dels gegants Pere i Roseta amb la participació d’un total de 22 estands.

Aquell mateix matí, tingué lloc el taller de repertori per a gralla a càrrec de Felip Morales mitjançant les composicions realitzades per la nostra entitat, tanmateix, tot seguit hi va haver el taller de coreografia sobre disseny i transcripció impartit pel cos de monitors/es.

Pel que fa a la conferència – debat de la fira, va anar a càrrec de la Marta Contijoch sota el títol: «La Cultura Popular, la Infància i el carrer.», on para atenció als canvis en el paper de la canalla en la cultura popular al nostre país, amb la seva participació i compartint la seva importància dels menuts de les colles com a clau de socialització, autogestió i responsabilitat.

Per finalitzar la jornada del matí, vam poder gaudir de la presència de Pilar Planavila i de l’Ivan Caro amb el grup Duet Daura on van fer ballar, cantar i riure a petits i grans amb la seva posada en escena amb el Bagul de la Música Tradicional.

A primera hora de la tarda, es reprenien els actes amb l’entrega dels premis del concurs d’Instagram, tot seguit al mateix temps es realitzava la presentació del quadern d’activitats: «Juguem amb els gegants» amb la presència de Rosa Simeón, Josep Palma i Josep Carrasco.

Seguidament, va impartir-se el taller de tabals infantils a l’escenari central a càrrec de Gerard Pouget així com el taller impro per a tabals, a continuació va haver-hi l’Assumpta Mercader amb la tarda de «Contes de Gegants» amb un bon grapat de mainada atenta als seus contes.

Acabant la jornada d’activitats de la tarda, va realitzar-se el final del joc de la Fira amb l’última pregunta del joc i la prova de jugar amb la rutlla, joc i element que duu a la mà el gegantó Bartomeu de Tordera.

Tot seguit, la presentació de la Festa Inculcat de mans dels companys d’Adifolk on pretén donar tota la importància als més menuts de les entitats de cultura popular.

A les vuit del vespre, un sopar popular i a continuació una passejada de la imatgeria de Tordera i l’Agrupació dirigí els geganters i el públic de la Fira cap a la plaça de l’Ajuntament on tindria lloc l’espectacle «El viatge a l’infern d’en Pere Porter». La plaça s’omplí de gom a gom per gaudir de l’espectacle en què narrava tota la història dels gegants de Tordera, en aquest cas d’en Pere i la seva llegenda del segle XVI. A l’espectacle van participar les següents colles i grups:

Barri de Casablanca de Sant Boi de Llobregat – Balsareny els K + Sonen – Martorell – Lloret de Mar – Centelles – Badalona – Monistrol de Calders – Vilassar de Dalt – Poble Nou de Manresa – Malgrat de Mar – Sant Celoni – Maçanet de la Selva i l’escola de dansa ACR Pere Cot – Setdedansa, associació Cultural Mare de Déu del Roser de Calella, els Diables Ratpenats Infernals de Malgrat de Mar i com no els gegants de Tordera.

La segona jornada de Fira, celebrada diumenge 10 d’abril, va començar amb un esmorzar i plantada dels gegants participants en el parc de la Sardana.

A continuació, el grup de grallers de la colla d’Iluro de Mataró va amenitzar l’entrada i presentació de les 10 colles amb figures noves, en aquesta presentació també es van afegir 5 colles que no es van voler perdre la festa, així com les noves figures fetes per les escoles de Tordera dins del projecte escolar «Junts som Gegants».

Tot just, en acabar la presentació de noves figures de manera sobtada van aparèixer els primers sons de les dolçaines i timbals de la Colla Gegantera de La Ràpita amb els seus gegants i gegantons, en Mingu el capgròs de la Fira i encarregat de conduir aquest acte, va anunciar en primícia la notícia més esperada, els rapitencs i rapitenques seran la seu de la XV Fira del Món Geganter 2023.

Seguidament, s’inicià una passejada de les figures participants fins al Parc Prudenci Bertrana, que culminà amb els balls protocol·laris de la imatgeria de l’ACGC, així com el traspàs de títol, entrega de cartell i ball conjunt de les colles de Tordera i La Ràpita.

Per finalitzar, va ser el torn dels parlaments de les autoritats presents dels Ajuntaments de La Ràpita i Tordera, de les seves respectives caps de colla, així com del president de l’Agrupació.

Tot seguit, una ballada de totes les colles presents, l’entrega de records i premis de l’Instagram, així com les fotografies del record, van cloure la XIV Fira del Món Geganter.

La tarda, va continuar amb la tradicional passejada dels gegants de Sta. Coloma de Farners i Tordera, així com el lliurament del tortell a la gegantona de la capital de La Selva.

Agrair a tota la Colla de Geganters de Tordera, al seu Ajuntament, a la comissió de Fira del Món Geganter per fer que avui Tordera, sigui part de la història de la nostra Federació i que hagi assolit la XIV edició de la Fira del Món Geganter amb un gran retorn després de la pandèmia on ens han acollit amb els braços ben oberts.

Felicitats per la bona feina geganters/es de Tordera,

Ens veiem el setembre del 2023 a La Ràpita, on celebrarem els 15 anys de Fira !!!