El tercer cap de setmana de setembre, la Colla Gegantera, Grallera i Tabalera “Els K + Sonen” de Balsareny va ser proclamada organitzadora de la Fira del Món Geganter de Catalunya al nostre municipi, els dies 14, 15 i 16 de juny de 2024. Un esdeveniment únic que, al costat de la Ciutat Gegantera, simbolitzen les dues màximes celebracions de la tradició gegantera d’arreu. Així doncs, Balsareny pren part del mapa geganter català, de la mà d’ “Els K + Sonen”, que situen el nom del municipi com a la setzena població que acull la fira al llarg de tota la història gegantera catalana. La colla organitzadora fa temps que té en ment aquest projecte; d’entrada havia sigut presentat per al desè aniversari de l’entitat, al 2022, però degut a la pandèmia es va desar la proposta per al 2024, any que se celebrarà un dels aniversari simbòlics dels gegants de l’entitat, com és la primera dècada de la Blanca de Bell-lloc, celebrant els seus 10 anys; i el 5è aniversari d’en Bernat de Peguera (dues figures que representen un estret vincle amb la història del municipi i sobretot amb el castell).

Aquesta proclamació es va dur a terme al sud de Catalunya, a la comarca del Montsià, en concret, a la Ràpita; on la colla hi va ser present al llarg del cap de setmana, participant en bona part dels actes. Així, ja de bon matí del dissabte 16, ens trobàvem bona part del grup per carregar els gegants i gegantons pertot seguit marxar en direcció a les terres de l’Ebre. Un cop arribats i instal·lats a la Ràpita, ja que hi passaríem el cap de setmana sencer, vam ser convidats a un gran dinar amb què la colla amfitriona ens va obsequiar, amb un peix de la zona realment exquisit.

A primera hora de la tarda vam començar una cercavila pel port i per alguns carrers de la localitat on van participar prop d’una trenta de colles. Després va seguir la festa, una tarda i nit de gresca per totes les edats que amb molta implicació van organitzar els rapitencs i rapitenques.

Ja a l’endemà, es tornaven a reunir els gegants d’arreu, per presentar les noves figures inaugurades o restaurades a Catalunya al llarg dels últims mesos, un dels actes característics de la fira; entre aquestes ens hi va acompanyar el capgròs del Pep Cañellas, estrenat durant la passada Festa Major, que al davant de la imatgeria de l’ACGC i de tots els participants de la Fira, va fer una bona ballada; al mateix temps vam aprofitar per explicar qui ha sigut en Pep Cañellas per al poble de Balsareny. Després de realitzar la cercavila amb la Mariona, el Joan, la Blanca i en Bernat, va arribar un moment molt esperat, la proclamació oficial de l’edició de l’any vinent. Va ser molt emotiu el moment en què es va pronunciar el nom del municipi de Balsareny, per part dels gegants de la Ràpita i d’un eixerit capgròs, envoltats de confeti en aquell instant màgic en què es desvetllà la nostra candidatura.

Agraïm molt la presència durant tot el cap de setmana amb nosaltres i el recolzament del regidor de cultura de l’Ajuntament de Balsareny, Jordi Vilanova, que en tot moment i, en companyia d’un altre balsarenyenc que acostuma a participar de les trobades geganteres, culturals i folklòriques del municipi, l’Alfred Selgas, van estar amb la colla gegantera, acompanyant-nos i participant en els diferents actes.

No cal dir que estem davant d’un repte important per a Balsareny, i que ja hi ha un projecte iniciat del tot inclusiu, contemplant totes les entitats culturals del poble: l’altra colla gegantera, el ball de la Faixa, els Bastoners, la colla Peta Fluix, els Dansaires dels Pastorets de Balsareny, la Coral Sant Esteve de Balsareny, els campaners, etc…, i que haurem d’anar treballant amb temps, colze a colze, tant amb les entitats com amb els comerços del poble i el mateix Ajuntament de Balsareny. La programació de la Fira s’estendrà des de divendres fins diumenge.

Volem que el municipi de Balsareny, a partir d’aquest fil conductor de la Fira del Món Geganter, la qual acostuma a ser visitada per gent d’arreu, sigui l’aparador de tota l’activitat cultural que hi ha i es porta a terme al nostre municipi.

Per altra banda, també volem agrair a tothom els missatges de suport que hem rebut des d’un primer moment, començant pels mitjans de comunicació de la zona: Regió7, Nació Digital, Ona Bages; com per part de les colles de la nostra vocalia i d’altres de més llunyanes, algunes organitzadores d’aquest acte prèviament a la seva localitat (com Sallent o Castellterçol), que també ens van oferir la seva ajuda, i veïns i veïnes de Balsareny.

És per aquest motiu que ben aviat es farà una presentació del projecte a la Sala Sindicat de Balsareny, amb membres de l’ACGC, per conèixer a fons el plantejament d’aquest acte d’envergadura. Es farà difusió amb programes a part i a les xarxes de l’entitat. Mantindrem Balsareny informat i treballant en els diferents àmbits perquè aquesta oportunitat la puguem aprofitar i gaudir al més i millor possible.

Candidatura, Balsareny – Els K + Sonen.

Text: Colla de Geganters, Grallers i Tabalers ‘Els K + Sonen’ de Balsareny
Fotos: Alfred Selgas
Font: Sarment, publicació del Cercle Cultural de Balsareny