El diumenge dia 28 d’abril de 2019, durant els actes que es realitzaran en el marc de la Fira del Món Geganter de Castellterçol, comptarem de manera extraordinària i com a Convidats d’Honor amb els Cavallets, Gegants i la Mulassa de Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa).

La Matadegolla, nom com es coneix popularment, és una festivitat declarada “Festa tradicional d’interès nacional” per la Generalitat de Catalunya el 18 de maig de 1999. Es té constància de la realització del ball des del segle XVIII. La celebració és realitza durant els dies de Festa Major de la Vila, coincidint amb la festivitat de la Segona Pasqua o Pasqua Granada, i enguany i de forma extraordinària participaran a la passejada i la mostra de balls de la Fira del Món Geganter 2019 a la Vila de Castellterçol.

El ball de Cavallets, Gegants i Mulassa consta de quatre parts diferenciades amb el Ball Pla, que serveix per presentar els dos bàndols i la preparació per la lluita amb un reverència. La segona part és la Matadegolla, que escenifica la batalla entre els dos bàndols que acaba amb la victòria cristiana. La següent part del ball és el Contrapàs, que representa la celebració religiosa de la victòria, en acció de gràcies a Déu. La darrera part, és la sardana curta, que és l’homòleg laic del Contrapàs i que consta de les peces musicals: la Pastoreta i l’Antiga.

Una de les característiques que volem destacar de la Matadegolla és la interacció que es produeix entre els Cavallets i els Gegants al llarg del ball, és per aquesta raó, que la colla gegantera de Castellterçol ha volgut tenir com a Convidats d’Honor els Cavallets, Gegants i Mulassa de Sant Feliu de Pallerols, ja que recorda l’apropament que la Vila de Castellterçol té entre gegants i capgrossos i l’estreta relació entre gegants i cavallets de Sant Feliu de Pallerols.

Les diferents peces musicals del ball de Cavallets, gegants i mulassa de Sant Feliu de Pallerols anirà a càrrec de la Cobla Berga Jove.

www.coblabergajove.cat

Fotografies: Jordi Güell i Cendra.